Міжнародний день рідної мови відзначили з колоритом різних країн

24 лютого у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» науково-педагогічні працівники кафедри українознавства, культури та документознавства провели традиційний навчально-мистецький захід до Міжнародного дня рідної мови.

На урочистості з нагоди відзначення Міжнародного дня рідної мови завітали науково-педагогічні працівники, студенти Національного університету імені Юрія Кондратюка та Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», учні Полтавської загальноосвітньої школи I-III ступенів №10 ім. В.Г. Короленка.

З вітальним словом до учасників та гостей заходу звернулася завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», д. істор. наук Ірина Передерій і передала вітання від ректора університету, професора Володимира Онищенка.

«Історія цього свята пов’язана з трагічними подіями, коли мирна студентська демонстрація за захист рідної мови в Пакистані завершилась масовим кровопролиттям. Державною мовою тоді проголосили мову урду, якою розмовляло лише 3%населення країни. Лише через два десятиліття, у 1971 році Східний Пакистан виборов незалежність, тепер ми знаємо цю країну як Бангладеш. У 1999 році міжнародна організація ЮНЕСКО офіційно встановила дату 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. Цим поважна міжнародна спільнота висловила підтримку та захоплення мультинаціональним культурним та мовним різноманіттям країн світу», - розповіла Ірина Передерій.

Модератором заходу стала к. філол.н., доцент кафедри Людмила Чередник.

Розповідями про власні країни поділилися іноземні студенти з Нідерландів, Алжиру, Мавританії, Камеруну, Лівану, Судану, Таджикистану та Замбії. Вони продемонстрували хороший рівень володіння українською мовою. Підготуватися до виступів їм допомогли наукові керівники - викладачі кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету імені Юрія Кондратюка - к. філос. н., доцент Вікторія Вощенко, д .пед .н., доцент Оксана Тур, к .н. з соц.ком., доцент Олена Вдовіна, к. філол.н., доцент Людмила Чередник, к. філол.н., доцент Ольга Мізіна, к. філол.н., доцент Ірина Денисовець.

Студентка Навчально- наукового інституту фінансів, економіки та менеджменту Ван Дер Вегт Венді («Нідерланди - країна тюльпанів і вітряків», науковий керівник - к. н. з соц. ком., доцент Олена Вдовіна), студент Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва Аймен Ханнану («Алжир - країна контрастів», науковий керівник - д. пед. н., доцент Оксана Тур), студент Навчально-наукового інституту нафти і газу Абделахі Мохамед Леміне («Загадкова Мавританія», науковий керівник - к. філол.н., доцент Людмила Чередник), студент Навчально-наукового інституту інформаційних технологій і механотроніки Вібіфе Крістпу («Камерун - країна на озері Чад», науковий керівник - к. філол.н., доцент Ольга Мізіна) цікаво розповіли про рідні країни.

Ліван як загадкове поєднання європейської вишуканості та східного консерватизму презентував студент Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва РайяЕлі Джо (науковий керівник - к.філол.н., доцент Ірина Денисовець). Вихідець з Судану, студент Навчально-наукового інституту інформаційних технологій і механотроніки Мохамед Алі назвав Батьківщину «перлиною Африки». Зворушливим стало виконання студентом гімну рідної країни арабською мовою. Допомогла підготувати виступ к.філол.н., доцент Ольга Мізіна.

Про Таджикистан - країну гір, населену красивим і гордим народом, дізнались від студента Навчально-наукового інституту інформаційних технологій і механотроніки Шахрома Насуллоєва (науковий керівник - к.філол.н., доцент Ірина Денисовець). Про нерозгадані таємниці Замбії - від студентки Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва університету Мунтхалі Нсамви ( науковий керівник - д. пед .н., доцент Оксана Тур). Спікери розповіли про історико-культурну спадщину, традиції та національну кухню своїх країн.

Студентки групи 301 - ГД гуманітарного факультету Мар’ям Фаражалла та Ірина Панченко представили результати власного дослідження «Що іноземці думають про українську мову?». Дівчата провели пошукову та науково- дослідницьку роботу в Інтернеті під керівництвом д.пед .н., доцента Оксани Тур.

«Всім відомо, що українська мова належить до наймилозвучніших мов світу. Ми залучили на допомогу веб-сайти та спробували довідатися, що ж думають про нашу мову іноземці? На думку португальців, українська мова звучить напрочуд м’яко і схожа на суміш іспанської та португальської. Для американців мова звучить по-дитячому наївно, для індусів звучання нашої мови дуже пристрасне та емоційне. Ось в цьому секрет нашої неповторності», - розповіли авторки.

Цікаві виступи, інформативні презентації, декламування віршів арабською, французькою, таджицькою мовами створювали зробили свято надзвичайно колоритним, слухачі долучилися до виступів та вітали учасників бурхливими оплесками.

Свої вокальні виступи подарували студентка групи 201-ГФ гуманітарного факультету Національного університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Вікторія Шефер та студентка групи Д-2-1 Полтавського коледжу нафти і газу Національного університету імені Юрія Кондратюка Анжеліка Манжос.

Завідувачка кафедри українознавства, культури та документознавства Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», д.істор. наук Ірина Передерій щиро подякувала учасникам та їх науковим керівникам за цікаві доповіді, змістовні та колоритні виступи: «Ви обрали неформальний підхід, презентуючи рідну країну в дуже креативний спосіб, з великою любов’ю до Батьківщини, до своїх культур. Наша мета - сприяти толерантності та взаєморозуміннюміж країнами була досягнута. Дякую за співпрацю, до нових зустрічей!».

Вже два десятиріччя у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» проводяться традиційні науково-мистецькі заходи до Міжнародного дня рідної мови за участю українських та іноземних студентів. Науково-педагогічний колектив кафедри українознавства, культури та документознавствауніверситету постійно обирає формат, сприятливий для освітньої та культурної взаємодії різних націй і народів. Занурившись у культурну, літературну та наукову спадщину народів світу, можемо глибше осягнути потенціал мультинаціонального студентського колективу університету. Попереду на молодь чекають наукові круглі столи, приурочені до Дня польоту людини в космос, Дня слов’янської пиcемноcти та мови.

На сьогодні в світі налічується понад шість тисяч мов, з них майже половині загрожує зникнення, тому заходи такого просвітницького та наукового характеру сприятимуть формуванню толерантного ставлення та поваги до різних етнічних груп.