У ПолтНТУ відкрили українсько-бельгійський центр

До складу офіційної делегації, на чолі із Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Бельгії в Україні Люком Якобсом, увійшли Депутат Провінції Ено Королівства Бельгія, Президент Агенства розвитку Провінції ЕНО «Ено Девлопман», засновник проекту Ено-Полтава Жеральд Моргат, відповідальний за зв’язки з громадськістю кабінету депутата Жеральда Моргата Бенуа Аше, керівник міжнародних проектів, керівних проекту співпраці з Полтавською областю Каролін Дорвньо, директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та залучення інвестицій Полтавської обласної державної адміністрації Інна Іщенко та президент Полтавської торгово-промислової палати Володимир Олійник.

В межах візиту відбулася робоча зустріч делегації Королівства Бельгія з ректором ПолтНТУ, професором Володимиром Онищенко, на якій обговорили результати та перспективи співпраці університету з бельгійськими партнерами. Співробітництво Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка з Університетом Монса (Бельгія) було започатковане ректором ПолтНТУ Володимиром Олександровичем Онищенком під час візиту офіційної делегації Полтавської області до провінції Ено у 2006 році, коли було підписано першу угоду про співробітництво ПолтНТУ та Університету Монс. Нового розвитку співпраця набула з підписанням продовження угоди про співробітництво між ПолтНТУ та Університетом Монса у березні 2017 року.

Делегація Королівства Бельгія взяли участь у відкритті Українсько-Бельгійського центру, який стане платформою для вивчення французької мови, обміну досвідом між університетами двох країн та ознайомлення із культурою України і Бельгії. Урочисто відкрили Українсько-Бельгійський центр Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгії в Україні Люк Якобс та ректор ПолтНТУ, професором Володимир Онищенко.

- Я дуже вдячний ректору Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка за значний особистий внесок у розвиток співробітництва з Королівством Бельгії. Мені надзвичайно приємно, що як Посол маю за честь відкривати Українсько-Бельгійський центр у вашому університеті. Це є яскравим свідченням розвитку міжнародної співпраці між нашими державами, підтвердженням давньої дружби та новим кроком у розвитку співпраці Провінції Ено й Полтавської області, - зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Люк Якобс.

- Для Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка велика честь, що на відкритті Українсько-Бельгійського центру присутні шановні представники Королівства Бельгія – друзі нашого університету. У 2006 році вперше перебуваючи з візитом у складі офіційної делегації Полтавської області, ми познайомилися з депутатом Провінції Ено Жеральдом Моргатом і керівником проекту співпраці з Полтавською областю «Ено Девелопман» Каролін Доріньо, які сприяли становленню і розвитку нашого співробітництва. У офіційній і одночасно дружній обстановці, голова Полтавської обласної державної адміністрації Валерій Анатолійович Головко, підписав продовження угоди про співробітництво між Полтавською областю та Провінцією Ено. Під час цього візиту було підписано й договір між ПолтНТУ та Університетом Монс і сьогодні ми маємо результати нашого співробітництва. Відкриття цього центу буде сприяти вивченню французької мови студентами нашого університету, культурному обміну та вивченню культури Бельгії, адже Україна сьогодні впевнено крокує до європейського освітнього простору. Відкриття даного центру буде сприяти входженню України в Європейський Союз, і тим самим робити все, щоб Україна розвивалася разом із нашими європейськими друзями, - відмітив ректор ПолтНТУ, професор Володимир Онищенко.

Бельгійських колег привітала студентська молодь ПолтНТУ, зокрема студентка гуманітарного факультету Неля Бечкало на французкій мові подякувала представникам посольства Бельгії за постійну співпрацю між університетами та реалізацію багатьох спільних проектів.

Делегація Королівства Бельгія взяла участь у розширеному засіданні Вченої ради університету, на якому ректор ПолтНТУ презентував діяльність університету та результати співпраці з бельгійськими партнерами. Обговорюючи перспективи співробітництва вельмишановний пан Посол відмітив, що відкриття Україно-Бельгійського центру є новим поштовхом для розвитку співпраці університету з Бельгією та культурним центром обміну ідей і проектів на благо розвитку обох країн. Студенти університету поділились своїми враженнями від участі в українсько-бельгійському воркшопі, який ПолтНТУ провів спільно з Університетом Монс у березні 2018 року.

Перебуваючи в університеті делегація Королівства Бельгії ознайомилася із університетом, відвідала центр сучасного мистецтва та народний музей історії ПолтНТУ, де вельмишановний пан Посол залишив пам’ятний запис у книзі Почесних гостей університету. Також делегація вшанувала пам'ять видатного теоретика космонавтики поклавши квіти до пам’ятника Юрію Кондратюку, ім’я якого носить університет.

Відео з відкриття українсько-бельгійського центру можна переглянути тут