Building Innovations-2020: науковці з різних країн світу обговорили проблеми і перспективи розвитку будівельної галузі

1 червня у Національному університеті імені Юрія Кондратюка відкрилась ІІІ Міжнародна азербайджансько-українська науково-практична конференція «Building Innovations-2020», учасниками якої стали науковці з 36 закладів освіти України, Азербайджану, Польщі, Індії та Казахстану.

ІІІ Міжнародна азербайджансько-українська науково-практична конференція «Building Innovations–2020»  проводиться у рамках угоди про співпрацю між Азербайджанським архітектурно-будівельним університетом та Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», та за сприяння Посольства України в Азербайджані.

Відкриття конференції відбулось за участі першого секретаря Посольства України в Азербайджанській Республіці Георгія Сельського і ректора Азербайджанського архітектурно-будівельного університету, доктора архітектури, професора Гюльчохри ханум Мамедової.

«Всесвіт переживає непрості випробування, але це не заважає нашим університетам послідовно реалізувати договір про співробітництво, підписаний 20 листопада 2017 року! Цього року III Міжнародна азербайджансько-українська науково-практична конференція «BUILDING INNOVATIONS – 2020», організаторами якої є Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Азербайджанський архітектурно-будівельний університет (м. Баку), відбувається у дистанційному форматі.

Колективи наших університетів професійно та ефективно реагують на виклики часу! Я гордий з того, що науково-педагогічні працівники не тільки здійснюють спільні науково-освітні заходи, але і багато з них стали спершу друзями на Фейсбуці, а потім і в реалі!

До речі, моя Фейсбук-стрічка вже декілька днів поспіль наповнюється теплими спогадами науковців Полтавської політехніки про візит до чудового міста Баку для участі в I-й Міжнародній азербайджансько-українській конференції у травні 2018 року (делегація 25 осіб!).

Так само і азербайджанські колеги з позитивом згадують візит до Полтави на II Міжнародну конференцію у травні 2019 року (делегація 10 осіб!). Конференція «BUILDING INNOVATIONS – 2020» проходить у новому форматі, однак пандемія не стала на заваді науковій співпраці між нашими університетами: науково-педагогічні працівники професійно та ефективно реагують на виклики часу. Ця конференція ще особлива тим, що проходить у ювілейний для університету рік – рік святкування 90-річчя Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка». Користуючись нагодою, запрошую усіх учасників заходу на урочистості, що відбудуться у жовтні», – привітав усіх учасників конференції ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко. Ректор також повідомив, що робочими мовами конференції визначені українська, азербайджанська, англійська і російська.

Представник Посольства України в Азербайджанській Республіці привітав учасників конференції та високо оцінив міжнародну співпрацю в галузі освіти та науки між університетами. «Приємно відзначити те, що між нашими країнами активно налагоджується наукова робота. Щорічне проведення таких заходів вже стало традицією – це свідчить про те, що міжнародні зв’язки у сфері вищої освіти та науки постійно розширюються», – відзначив Георгій Сельський.

Конференцію присвячено обговоренню проблем розвитку будівельних конструкцій, технології й техніки, планування міст, будівель та інженерних мереж, а також питанням енергоефективної економіки в Україні й Азербайджані. Науковці презентували результати наукових досліджень і визначали перспективи розвитку галузі, підготовки фахівців та наукових кадрів. Коло зацікавлених налічувало майже 300 учасників.

Ректор Азербайджанського архітектурно-будівельного університету, доктор архітектури, професор Гюльчохра ханум Мамедова від імені усього колективу університету звернулася до учасників та організатора конференції – ректора, професора Володимира Онищенка: «Дякую за ініціативу і за те, що навіть у такий складний час ми знаходимо можливість обмінятися досвідом. На мій погляд, тема інновацій – найактуальніша у сучасному світі. У сфері освіти також йде активний пошук інноваційних методів навчання, запровадження нових технологій, поглиблене вивчення інформаційних технологій, підтримка бізнес ідей».

Участь у роботі конференції взяли науково-педагогічні працівники 36 закладів вищої освіти, серед яких і науковці Київського національного університету будівництва та архітектури. Ректор університету, заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, доктор економічних наук, професор Петро Куліков, теж привітав учасників і наголосив на важливості співпраці між закладами вищої освіти та між країнами.

Урочисте відкриття продовжилось доповідями науковців. Доктор філософії по техніці, професор Нурмамед Яшар огли Мамедов – завідувач кафедри будівництва інженерних систем і споруд Азербайджанського архітектурно-будівельного університету, розповів про енергозбереження в будинках та шляхи його підвищення. Доктор технічних наук, професор кафедри нафтогазової інженерії та технологій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Юрій Винников представив наукову доповідь на тему «Геотехнічні рішення для умов міської забудови». На прикладах будівель науковець показав наслідки невдалого проєктування.

Секційні засідання ІІІ-ї Міжнародної азербайджансько-української науково-практичної конференції розплановані на два дні. На конференції буде представлено 157 наукових доповідей.

У рамках конференції організовано 3 секції:

Секція 1. «Будівельні конструкції, технології і техніка», модератори: Пічугін С.Ф. – д.т.н., професор, завідувач кафедри конструкцій з металу, дерева і пластмас Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»; Гаджиєв М.А. – д.т.н., професор, завідувач кафедри будівельних конструкцій Азербайджанського архітектурно-будівельного університету.

Секція 2. «Планування міст, будівель та інженерних мереж», модератори Семко О.В. – д.т.н., професор, завідувач кафедри архітектури та міського будівництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»; Мамедов Н.Я. – д.т.н., доцент, завідувач кафедри будівництва інженерних систем і споруд Азербайджанського архітектурно-будівельного університету.

Секція 3. «Енергоефективна економіка в Україні й Азербайджані: проблеми сьогодення та майбутнього», модератори: Чевганова В.Я. – к.е.н., професор, завідувач кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»; Фарзалієв С.А. – д.т.н., доцент, завідувач кафедри технології, організації та управління будівельного виробництва Азербайджанського архітектурно-будівельного університету.

За результатами конференції сформовано збірник матеріалів, який розміщений на сайті університету.

Нагадаємо, І Міжнародна науково-практична конференція «Building Innovations-2018» відбулася 24-25 травня 2018 року на базі Азербайджанського  архітектурно-будівельного університету. Національний університет імені Юрія Кондратюка представила делегація з 25-ти учасників – науково-педагогічних працівників університету.

   

 

Медіацентр

Національного університету

«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»