UI GreenMetric-2020: у світовому рейтингу екологічності кампусів політехніка посіла 5 місце в Україні

Університет Індонезії оприлюднив рейтинг університетів світу, де впроваджуються «зелені» рішення та інновації, за 2020 рік. До рейтингу увійшло 17 українських закладів вищої освіти, серед яких Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» у ТОП-5 найкращих.

У 2010 році Університет Індонезії (UI) ініціював всесвітній рейтинг університетів, який згодом став відомим як всесвітній рейтинг університетів UI Green Metric (UI Green Metric World University Rankings). Його мета – кількісна оцінка зусиль з підтримки стійкості (екологічності) кампусів. Рейтинг в цілому заснований на концептуальних рамках навколишнього середовища, економіки і справедливості. За десять років кількість учасників збільшилась з 95 до 912 університетів з 84 країн світу – саме стільки пройшли анкетування цього року, але в рейтинг увійшли не всі. Вперше до рейтингу приєднались університети Кувейту, Литви і Білорусі.

«Шановні керівники університетів та співробітники з питань сталого розвитку! Ми хотіли б подякувати вам за ентузіазм та відвідування віртуальної церемонії підбиття підсумків та нагородження UI GreenMetric World University 2020. Ми високо цінуємо 696 університетів, які надали дані для кожного питання в нашій анкеті і допомогли нам переглянути інформацію навіть в умовах пандемії. Дані тепер більш детальні, зокрема такі як у розрахунок розумних будівель у вашому університеті. Ми вітаємо всі університети, які успішно продемонстрували вдосконалення своїх стратегічних заходів для досягнення цілей сталого розвитку у всіх аспектах діяльності університету. Ми справді захоплюємося деякими стратегічними кроками, які вже були зроблені для створення найбільш стійких кампусів у світі. Ми бажаємо вам усього найкращого у ваших зусиллях з управління стійким кампусом світового класу, – повідомив професор, доктор Ір. Рірі Фітрі Сарі, Голова UI GreenMetric (Університет Індонезії).

Усі результати доступні за посиланням: http://greenmetric.ui.ac.id/overall-rankings-2020/. Рейтинг українських університетів можна переглянути тут: http://greenmetric.ui.ac.id/country-list2020/?country=Ukraine. Полтавська політехніка уже кілька років поспіль посідає найвищі позиції.

Рейтинг GreenMetric враховує основні критерії, серед яких: запровадження компонентів екологічної освіти в навчальному процесі, проекти з підвищення енергоефективності, політика університетів щодо раціонального споживання та економії енергії, раціонального використання водних ресурсів, зберігання і переробки відходів, оцінка площі зелених насаджень на території кампуса та інші показники. Ранжування спрямоване на сприяння академічним дискурсам по стійкості в освіті і екологізації кампусів, соціальним змінам, пов’язаним з університетом, з урахуванням цілей сталого розвитку, самооцінку стійкості кампусу для вузів по всьому світу, інформування уряду, міжнародних та місцевих природоохоронних установ і суспільства про програми сталого розвитку в кампусі

Окрім еко-інфраструктури, в університеті активно підтримуються еко-проєкти і популяризуються ідеї, дружні до довкілля. PhD-студентка Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Катерина Челембієнко обрана Амбасадоркою Цілей сталого розвитку ООН.

Медіа – центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»