FISU 2020: студентка політехніки взяла участь у розробці мобільного додатку для спортсменів світу

За сприяння ВГО «Спортивна студентська спілка України», студентка гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Юлія Радченко взяла участь у World Forum 2020, організованого Міжнародною федерацією університетського спорту (FISU), та долучилась до міжнародного проєкту.

Через пандемію Міжнародна федерація університетського спорту (FISU) та Спортивна студентська спілка Угорщини оновили формат і в серпні провели онлайн чотириденний FISU World Forum 2020, залучивши до обговорення молодь, досвідчених фахівців у галузях спортивної медицини, освіти, культури.

Цьогоріч World Forum відбувся у Будапешті. Серед учасників – студенти закладів вищої освіти з України, Польщі, Ірану, Сінгапуру, Болгарії, Литви, Латвії, Лівії та Росії. Всього майже півтори тисячі студентів-спортсменів з 102 країн світу.

«Попри незвичний для себе формат, Світовий форум відзначився тим, що зібрав найбільшу аудиторію за свою багаторічну історію. Україну на Форумі представляли 100 студентів з 8-ми ВНЗ: Сумського державного університету, Житомирського державного університету імені Івана Франка, Чорноморського національного університету імені Петра Могили, Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Придніпровської державної академії фізичної культури і спорту, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Харківської державної академії фізичної культури, Тернопільського національного економічного університету», – коментують у ВГО «Спортивна студентська спілка України».

«На жаль, пандемія унеможливила проведення будь-яких спортивних заходів, проте навчила нас організовувати плідну роботу в інших площинах. Принципово новий онлайн-формат проведення щорічного форуму вже показав свої позитивні сторони – цього року нам вдалося зібрати рекордну кількість учасників з найвіддаленіших куточків планети. Впевнена, що здобутий досвід дасть нам змогу працювати ефективніше та злагодженіше», – наголосила на відкритті Держсекретар Угорщини з питань спорту Міністерства з питань людських ресурсів доктор Тюнде Шабо.

Перший день форуму розпочався з пленарної та панельної дискусії «70 років FISU» та круглого столу «Глобальна стратегія FISU», під час яких учасники обговорили питання розвитку спорту в національних університетах, формування в сучасних студентів навичок здорового способу життя. Віртуальну екскурсію Будапештом провела чемпіонка Олімпійських ігор у Сіднеї Агнеш Ковач.

Наступного дня в центрі обговорень опинилися проблеми, труднощі та перспективи розвитку університетського спорту, напрями діяльності студентських спортивних спілок. Спікери підійшли до теми з точки зору цифровізації, університетських рейтингів та умов поширення COVID-19, зробивши висновок: FISU та університету світу несуть соціальну відповідальність за студентів, стан їхнього здоров’я та фізичну активність. У паралельних дискусіях розглядалися такі теми як брендування FISU, відзначення Міжнародного дня університетського спорту, поняття університетського рейтингу тощо.

Однією з найактивніших учасників Форуму стала майстер спорту з черлідингу, студентка гуманітарного факультету Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Юлія Радченко. Учасниця розповіла про особливості розвитку студентського спорту у політехніці, презентувавши власні спортивні досягнення.

Студенти факультету фізичної культури і спорту також мали змогу відвідувати онлайн-події форуму і спортивні активності, які завжди подобаються та вітаються учасниками – це традиційні заходи Форумів FISU. Цього року бажаючі могли позмагатись у швейцарському онлайн-шаховому турнірі та показати свої знання з FIFA20 у Ігровій кімнаті.

«Форум тривав лише кілька днів, але вражень від нього дуже і дуже багато. Як на мене, дуже класно дізнатися про досвід понад ста країн у рамках одного масштабного заходу. Мені пощастило взяти участь у розробці мобільного додатку для спортсменів – щось на зразок соціальної мережі для людей, які ведуть активний спосіб життя. У кожного учасника буде власна персональна сторінка з викладеними фото, відео, програмами тренувань та щоденниками показників. Подібний додаток стане дуже корисним, особливо в умовах карантину, доки реальне спілкування суттєво обмежене та переведене в онлайн-формат. Також сподобалася серія відвіданих семінарів Healthy Campus, присвячених харчуванню, розміщенню та переїздам спортсменів під час міжнародних змагань», – поділилася враженнями Юлія Радченко.

Подібний міжнародний досвід надзвичайно корисний для студентів політехніки, наголошує доктор педагогічних наук, старший науковий співробітник, в.о. завідувача кафедри фізичної культури та спорту Національного університету імені Юрія Кондратюка Ліна Рибалко: «Дякуємо за підтримку ректору Володимиру Олександровичу Онищенку – керівнику відокремленого підрозділу ВГО «Спортивна студентська спілка України» у Полтавській області. Під час проведення заходів Форуму наші студенти були активними його учасниками, відвідуючи круглі столи та чемпіонати з інтелектуальних видів спорту, кіберспорту в онлайн-режимі на платформі Zoom. Юлія Радченко у складі робочої групи студентів спортивної студентської спілки FISU працювала над спільним проєктом, представляючи інтереси Студентської спортивної спілки України. Студентка виступила на круглому столі та ознайомила присутніх з особливостями розвитку студентського спорту в Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», поділилася особистими досягненнями в спорті за час навчання в університеті. Спілкування з професіоналами стане чудовим мотиватором до подальших спортивних звершень і перемог».

Міжнародний форум популяризує спортивний студентський рух по всьому світу і слугує комунікаційним майданчиком для студентів, спортивних лідерів і представників національних спортивних федерацій студентського спорту з різних країн, обговорення ключових питань, пов’язаних зі студентським спортивним рухом, освітою, культурою, медициною.

Медіа-центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»