«Building Innovations-2021»: науковці обговорили перспективи будівельної галузі та енергоефективної економіки

20 травня у Національному університеті «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» відбулася IV Міжнародна українсько-азербайджанська науково-практична конференція «Building Innovations-2021», на якій наукові напрацювання у сфері будівельних технологій, енергоефективності та архітектурних рішень презентували науковці з 36 закладів вищої освіти України, Азербайджану, Польщі, Хорватії, Грузії, Туреччини, Індії та Казахстану.

Вже вчетверте Міжнародна українсько-азербайджанська науково-практична конференція «Building Innovations-2021» проводиться у рамках діючої угоди про науково-освітню співпрацю між Національним університетом «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Азербайджанським архітектурно-будівельним університетом і за всебічного сприяння та підтримки Посольства України в Азербайджані.

Конференцію урочисто відкрили за участі радника Посольства України в Азербайджанській республіці Сергія Хабенка, ректора Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», доктора економічних наук, професора Володимира Онищенка та ректора Азербайджанського архітектурно-будівельного університету, доктора архітектури, професора Гюльчохри Мамедової.

«Уже вдруге через пандемію проводимо в онлайн-форматі, але це не заважає полтавським та азербайджанським науковцям посилювати співпрацю у сфері інноваційних технологій, науки та освіти!

Велика вдячність ректору Азербайджанського архітектурно-будівельного університету, доктору архітектури, професору Гюльчохрі Мамедовій, раднику Посольства України в Азербайджанській Республіці Сергію Хабенку за підтримку та участь у важливій науковій події, яка розвиває потенціал обох країн.

Науковці обговорили проблеми та перспективи будівельної галузі, презентували результати спільних наукових досліджень.

Завдяки науковій активності Полтавська політехніка посідає чільне місце у рейтингу провідних українських університетів та є одним з найкращих полтавських університетів за науковою діяльністю! Пишаємося нашими досягненнями, науковими здобутками, примноженими поколіннями науково-інтелектуальної еліти Полтавського регіону, спільною готовністю динамічно реагувати на сучасні виклики та проблеми.

З великою приємністю згадуємо дні нашого перебування у складі робочої делегації у сонячному місті Баку, гостинність та відкритість азербайджанських партнерів. З нетерпінням чекаємо зустрічей з друзями і колегами наживо на привітній полтавській землі!» – привітав учасників конференції ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко і передав вітання від ректора КНУБА, професора Петра Кулікова.

Цьогорічну українсько-азербайджанську конференцію науковці присвятили обговоренню проблем розвитку будівельних конструкцій, технології й техніки, планування міст, будівель та інженерних мереж, питанням енергоефективної економіки. Українські та азербайджанські науковці презентували результати наукових досліджень і визначали перспективи розвитку будівельної галузі, підготовки фахівців та наукових кадрів. До наукової дискусії долучилося понад 200 учасників. Роботу пленарного засідання модерувала проректорка з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Світлана Сівіцька. Робочими мовами конференції визначені українська, азербайджанська, англійська та російська.

Ректор Азербайджанського архітектурно-будівельного університету, доктор архітектури, професор Гюльчохра Мамедова наголосила на важливості науково-освітньої співпраці з одним з кращим українських університетів: «Рада з того, що в цей нелегкий для всього світу час знаходимо сили для тісного професійного спілкування, а наші науковці збираються для обговорення сучасних проблем будівельної та суміжних з нею галузей. Цінуємо нашу співпрацю та прагнемо розвивати найрізноманітніші напрями науково-освітнього партнерства».

Радник Посольства України в Азербайджанській Республіці Сергій Хабенко високо оцінив міжнародну співпрацю в галузі освіти та науки між університетами.

«Приємно, що дружнім стосункам провідних закладів вищої освіти та їхній активній науково-освітній, міжнародній співпраці ніщо не може стати на заваді. Завдяки таким щорічним науковим заходам статус України як осередку наукової думки, освітніх і технічних інновацій постійно підвищується, дякую за можливість долучитися до дискусії», – відзначив Сергій Хабенко.

Церемонія урочистого відкриття конференції продовжилася доповідями українських та азербайджанських науковців. Доктор архітектури, професор кафедри архітектурного проєктування та містобудування Азербайджанського архітектурно-будівельного університету Шахла Шихан кизи Гахраманова представила доповідь «Про проблему відновлення зруйнованих міст і селищ Карабаху». Кандидат технічних наук, доцент кафедри будівництва та цивільної інженерії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» Олена Філоненко розповіла про енергоефективні конструктивні рішення елементів будівель в умовах змінних теплових впливів. Обидві доповіді мали науково-дослідницький та прикладний характер.

Секційні засідання IV Міжнародної українсько-азербайджанської науково-практичної конференції «Building Innovations-2021» заплановані упродовж одного дня та містили 123 наукові доповіді.

Під час конференції учасники працювали у 3 секціях:

Секція 1 «Будівельні конструкції, технології і техніка», модератори: Винников Ю.Л. – д.т.н., професор, професор кафедри нафтогазової інженерії та технологій Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»; Гаджиєв М.А. – д.т.н., професор, завідувач кафедри будівельних конструкцій Азербайджанського архітектурно-будівельного університету.

Секція 2 «Планування міст, будівель та інженерних мереж», модератори Семко О.В. – д.т.н., професор, завідувач кафедри будівництва та цивільної інженерії Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»; Мамедов Н.Я. – к.т.н., доцент, завідувач кафедри будівництва інженерних систем і споруд Азербайджанського архітектурно-будівельного університету.

Секція 3 «Впровадження європейських стандартів та принципів енергоефективності», модератори: Чевганова В.Я. – к.е.н., професор, завідувач кафедри економіки, підприємництва та маркетингу Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»; Фарзалієв С.А. – к.т.н., доцент, завідувач кафедри технології, організації та управління будівельного виробництва Азербайджанського архітектурно-будівельного університету.

За результатами IV Міжнародної українсько-азербайджанської науково-практичної конференції «Building Innovations-2021» сформовано збірник матеріалів, з яким можна ознайомитися на офіційному сайті Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка».

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» активно розвиває науково-освітню співпрацю та партнерство з провідними азербайджанськими закладами вищої освіти.

Нагадаємо, І Міжнародна азербайджансько-українська науково-практична конференція «BUILDING INNOVATIONS-2018» відбувалася 24-25 травня 2018 року на базі Азербайджанського архітектурно-будівельного університету. Робоча делегація Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» нараховувала 25 науково-педагогічних працівників, докторів наук, професорів. Участь у роботі конференції узяли понад 200 учасників понад 120 доповідями на пленарному та секційних засіданнях, тези яких відображені у науковому збірнику присвяченому конференції. Збірник статей конференції опублікований у міжнародному виданні та проіндексований наукометричною базою Scopus.

ІІ Міжнародна українсько-азербайджанська конференція «BUILDING INNOVATIONS-2019» відбулась на базі Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» 23-24 травня 2019 року. У роботі конференції у Полтаві взяла участь делегація 10 науково-педагогічних працівників, професорів Азербайджанського архітектурно-будівельного університету. Участь у роботі конференції узяли понад 200 учасників та було представлено близько 170 доповідей. Збірник статей конференції опублікований видавництвом Springer та проіндексований наукометричною базою Scopus.

ІІІ Міжнародна азербайджансько-українська науково-практична конференція «BUILDING INNOVATIONS-2020» вперше пройшла в онлайн-форматі 1-2 червня 2020 року, однак пандемія не стала на заваді науковій співпраці між нашими університетами. Участь у роботі конференції узяли понад 300 учасників, українські та азербайджанські науковці представили 157 доповідей.

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»