Політехніка представила полтавський інноваційний кластер на фестивалі «Sikorsky Challenge 2021:Україна і Світ»

12 серпня почався ювілейний, Х Фестиваль інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2021:Україна і Світ». Міжнародне журі та інвестори обирають переможців, які отримають фінансову підтримку й реалізацію проєктів. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» представила інноваційний кластер м. Полтава.

До Sikorsky Challenge 2021 долучилися представники органів державної влади, іноземних посольств України, міжнародні представництва SCU (США, Ізраїль, Китай, Азербайджан) та інноваційні кластери міст/регіонів та стартап-шкіл «Sikorsky Challenge Ukraine» (Вінниця, Маріуполь, Краматорськ, Сєвєродонецьк, Полтава, Херсон, Кривий Ріг, Луцьк).

У рамках фестивалю заплановано різні заходи: Міжнародний оборонний інвестиційний форум України – стратегічна сесія на тему «Оборонна промисловість України 2030. Що очікує вітчизняну стратегічну галузь, тематичні панельні дискусії, зокрема панельна дискусія «Можливості України щодо інноваційного прориву у галузях промислового хайтеку і космосу», виставка стартап-проєктів, проривних науково-технічних розробок, включаючи новітні інноваційні розробки в оборонній галузі, Sikorsky Challenge Hackathon 2021 (Науково-технічна Бібліотека КПІ), виставка проєктів школярів-дослідників Малої академії наук України та «Еко-Техно Україна».

«Перебуваючи в КПІ, з гордістю відчуваю, що Україна – держава з талановитою молоддю, яка спроможна змінити світ. Адже молоді люди – студенти, науковці – прагнуть змін, саме тут набувають певного досвіду, здобувають знання та реалізують перші проєкти. Саме університет є осередком об’єднання зусиль науковців, бізнесу, високопосадовців, інноваторів, стартаперів, студентів. Шановні учасники фестивалю! Рухайтеся вперед! Не бійтеся ставити перед собою максимально амбітну мету та з гордо піднятою головою йти до неї. Головне – бути цілеспрямованими!», – побажав Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

«Символічно, що 10-й ювілейний фестиваль інноваційних проєктів Sikorsky Challenge відбувається напередодні 30-річчя Незалежності України. Ми вважаємо його не тільки загальнонаціональною, а й міжнародною подією, адже фестиваль охоплює інноваторів, авторів найкращих винаходів, найкращих стартапів не лише з більшості регіонів України, а й з інших країн світу. Нині до інноваційного середовища Sikorsky Challenge входить понад 120 високотехнологічних компаній: понад 25 зі США, біля 20 з Європи, Ізраїлю, Китаю, інших країн світу, решта з України. За ці роки на український і світові ринки середовище «Sikorsky Challenge» вивело понад 150 нових технологій і нових інноваційних продуктів. І все це – за кошти приватного високотехнологічного бізнесу. Десятки стартапів, що започатковувалися студентами і навіть школярами, членами Малої академії наук, зустрівши свого інвестора, доростали до успішних великих компаній. У національному вимірі ми створюємо в інших містах і регіонах України стартап-школи «Sikorsky Challenge», які навчають винахідників ставати підприємцями і стають осередками місцевих інноваційних кластерів. До них входять місцева влада, університети, компанії, банки та інші учасники, які зацікавлені у винаходах і стартапах. Зараз наші інноваційні острівці започатковані у 20 регіонах України. Тобто, формується інфраструктура на основі взаємних інтересів.

Нинішній, десятий ювілейний фестиваль «Sikorsky Challenge» матиме кілька важливих панелей. Це – «Оборона і безпека», «Промисловий хайтек і космос», «Біомедична інженерія і здоров’я людини», «Аграрна інженерія», «Зелена і воднева енергетика», «Екологія», а також – «Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека». Міжнародне експертне журі фестивалю відібрало 160 (із 315) стартапів, які виходять до фіналу. Приємно, що серед «дорослих» розробок виставлять свої роботи й школярі, члени Малої академії наук. Фестиваль – це завжди етапний момент: підбиття підсумків, визначення переможців, майбутніх перспектив для стартапів та їх інвесторів. Але головне – це поступ вперед, розширення території інноваційно-інтелектуальних середовищ, прориви в ідеях, технологіях та їх реалізації!

І тут ми усі маємо бути однодумцями. Особисто я мрію, щоб таким інноваційним середовищем стала вся Україна! І переконаний, що так і буде», – розповів ректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», науковий керівник інноваційного середовища «Sikorsky Challenge», академік НАН України Михайло Згуровський.

Конкурс інноваційних проєктів відбувається в 6 секціях: «Оборона і безпека», «Промисловий Хайтек і космос», «Зелена енергетика і екологія»,  «Біомедична інженерія і здоров’я людини», «Аграрна інженерія», «Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека». Щороку на конкурс Sikorsky Challenge надходить близько 200 інноваційних стартап-проєктів. На ювілейний фестиваль надійшла рекордна кількість заявок – 320! До фіналу було відібрано 130 стартап-проєктів і науково-технічних розробок.

Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» протягом 3-х років поспіль є частиною інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge. Навесні Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» та Полтавська міська рада підписали договір про співпрацю та партнерство і Меморандум з реалізації програми створення та підтримки інноваційного кластеру у Полтаві. Цього року полтавський інноваційний кластер підготував проєкт у сфері зеленої енергетики, який відібрано до фіналу.

Полтавський міський голова Олександр Мамай надіслав вітання учасникам фестивалю.

«Ефективна винахідницька діяльність та розвиток інновацій – це пріоритет сучасності. Sikorsky Challenge об’єднує інноваторів та стартапів з України, США, Ізраїлю, Китаю, Азербайджану та інших країн.

Усі ми спостерігаємо як Sikorsky Challenge постійно розвивається і набирає нових обертів. Щиро дякуємо команді організаторів, що кожного року рівень фестивалю зростає. І ми розвиваємося разом із цією екосистемою. Дозвольте передати письмове вітання учасникам та організаторам Фестивалю від імені міського голови міста Полтава, за його дорученням.

Сьогодні ми маємо позитивний досвід роботи стартап-школи, у якій навчають винахідників ставати підприємцями і яка трансформувалася у місцевий осередок розвитку інновацій. Формула успіху нашого університету –  «освіта-наука-бізнес-влада». Саме такі місцеві осередки, які об’єднують зусилля усіх зацікавлених стейкхолдерів, сприяють створенню на регіональному рівні якомога більшої кількості інноваційних мікро- та малих підприємств.

Фестиваль – це не тільки підбиття підсумків та визначення переможців. Це  й новий розвиток інноваційно-інтелектуальних середовищ, нові ідеї та нові проєкти! Разом ми формуємо сучасну інноваційну Україну!» – прокоментував ректор Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професор Володимир Онищенко.

У 2019 році проєкт молодих учених Полтавської політехніки також вийшов до фіналу фестивалю, а університет також презентував результати роботи стартап-школи.

Минулого року проректорка Полтавської політехніки з наукової та міжнародної роботи, координаторка Полтавської стартап-школи Світлана Сівіцька увійшла до складу Міжнародного журі конкурсу стартапів і взяла участь у панельній дискусії «Розвиток української мережі стартап шкіл «Sikorsky Challenge» та створення інноваційних кластерів».

Медіа–центр
Національного університету
«Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»